§1. Hjemsted, formål og værdigrundlag
Stk. 1.
Korinth Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution.
Stk. 2.
Spejderskolen er oprettet 1. september 1922, og 1. august 1987 omdannet fra husholdningsskole til efterskole. Skolen har hjemsted i Faaborg Midtfyn Kommune.
Stk. 3.
Skolen ejer ejendommene: Matr. Nr. 7 aq Fleninge by beliggende Kaj Lykkesvej 9, Korinth, matr. nr. 7 av Fleninge by, Kaj Lykkesvej 7, matr. Nr. 7 cm. Trollesvej 7 alle Korinth i Faaborg Midtfyn Kommune; og matr. nr. 7 c Strandhuse Ulbølle beliggende Strandhuse 35 i Vester Skerninge.
Stk. 4.
Korinth Efterskoles formål er at drive en efterskole indenfor rammerne af de gældende regler om frie kostskoler, og med afsæt i den internationale spejderbevægelses begrebsverden og principper. I sin allermest elementære formulering udtrykker spejderlivet en tredelt forpligtelse:
• En søgen efter et åndeligt ståsted
• En aktiv forpligtelse overfor andre
• En stadig forpligtelse til at udnytte og udvikle egne evner, og sige til og fra overfor omgivelserne
Livssynet i spejderbevægelsen, og derfor også på skolen, er kendetegnet ved en åbenhed overfor verden, og en parathed og villighed til at tage nye udfordringer op, således som det udtrykkes i spejderbevægelsens universelle motto: ”Vær beredt”.
At gøre sit bedste for at indfri de mål, man har sat sig og hele tiden flytte grænserne for hvad man kan og vil.
Stk. 5.
Værdigrundlaget: Dannelse og demokrati.
På skolen ønsker vi, at eleverne udvikler sig til selvstændige og ansvarlige mennesker – at eleverne bliver til nogen, før de bliver til noget.
Vi søger at styrke den udvikling ved at:
• Skabe forpligtende fællesskaber i og omkring skolen
• Fremme selvstændighed i stedet for egoisme
• Styrke og udbygge den enkelte elevs demokrati- kompetencer: Tolerance, indlevelse, samarbejde, dialog og refleksion
• Give plads for undren, eftertanke og en søgen efter en større mening med tilværelsen
Learning by doing
På skolen tror vi ikke færdigheder kan læres ved forklaring og demonstration alene, men først rigtigt tilegnes ved egen øvelse. Holdninger udtrykkes og udvikles ligeledes bedst og sandest gennem handlinger, og nye erkendelser nås ved dialog og refleksion. Skoles pædagogik er derfor kendetegnet ved en høj grad af ”learning by doing”, hvor eleverne selv er med til at skabe også de praktiske rammer for at skolen kan fungere.
Unge leder unge
På skolen tror vi på værdien af at ”unge leder unge”. At unge lærer at tage vare på hinanden, vise hinanden tillid og nå egne mål – sammen.
Vi stiller krav om, at eleverne er en del af et udviklende og forpligtende fællesskab.
Dette fællesskab er formaliseret gennem en organisationsopbygning der bruger grupper, såkaldte ”patruljer”, dvs. 6-8 elever med en selvvalgt leder. Patruljen kan skifte leder efter eget ønske og behov, og efter hvilken udfordring patruljen står over for. Patruljen giver den enkelte elev et naturligt, socialt tilhørsforhold gennem hele skoleforløbet.
Friluftsliv
På skolen er friluftsliv mere end kraftpræstationer under åben himmel. Friluftsliv er en værdifuld måde at være sammen på, og en ideel ramme for læring med hele kroppen:
• Et mikrokosmos hvor det hurtigt ”afsløres” hvem der har forstået værdien af det lærte, og hvem der ikke har, OGSÅ for eleven selv!!
• En direkte og umiddelbar illustration af de basale behov som nødvendigheden af varme, mad og beskyttelse mod vejret.
• Vilkår der skærper sanserne, nødvendiggør samarbejde, inviterer til at finde på kreative løsninger, handle hurtigt og giver fysisk træning.
• En ”legeplads” med uanede muligheder, blot legen eller aktiviteten foregår på naturens præmisser.
• En enestående mulighed for at stimulere eleverne undren over livets mirakel, og fremme et natursyn som giver eleverne lyst til og forståelse af, at vi skal passe på vores miljø.
§ 2. Skolekreds
Stk. 1.
Følgende kan være medlemmer af skolekredsen:
Personer som føler tilknytning til skolen, og er villige til at bidrage økonomisk via et kontingent til dens drift. Forældre til elever på skolen opfordres ved indmeldelsen af eleven til samtidig at indmelde sig i skolekredsen.
Stk. 2.
Medlemskab godkendes af bestyrelsen. Afgørelsen kan forlægges for generalforsamlingen både af den, som bestyrelsen, har afslået at optage og af et mindretal i bestyrelsen.
Forstanderen forestår kontakten til skolekredsen.
Stk. 3.
Af medlemmerne opkræves kontingent en gang årligt. Medlemmers bidrag giver ikke ret til andel i skolens overskud. Medlemmerne hæfter ikke personligt for skolens gæld.
Stk. 4.
Medlemskab i 2 måneder, giver adgang til på generalforsamlingen at afgive én stemme. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.
Stk. 5.
Skolens årsregnskab udsendes fra skolen senest 30 dage før den generalforsamling, hvor regnskabet skal behandles. Medlemmerne har endvidere ret til indsigt i drifts-, anlægs- og likviditetsbudgetter, byggeregnskaber, og oplysninger til brug for tilskudsberegning, der sendes til offentlig myndighed. Skolens medarbejdere har ret til indsigt i nævnte materiale.
§ 3. Skolens drift
Stk. 1.
Skolens drift finansieres ved offentlige tilskud, elevbetaling, og økonomiske bidrag fra skolekredsen.
Stk. 2.
Skolens midler må alene komme skolens- og undervisningsvirksomhed til gode.
Stk. 3.
Overskud ved skolens drift tilfalder institutionen, og skal i passende omfang anvendes til tilvejebringelse af kapital til imødegåelse af underskud, og i øvrigt til størst mulig gavn for skolen, f.eks. forbedring af undervisningsmateriale, byggeforanstaltninger og lignende. Anbringelse af likvide midler kan ikke ske på konti m.v. som andre end skolen disponerer over.
§ 4. Generalforsamlingen
Stk. 1.
Generalforsamlingen består af skolekredsens medlemmer.
Stk. 2.
Generalforsamlingen vedtager ændringer i vedtægterne, jf. § 12, og træffer beslutning om institutionens nedlæggelse, jf. §13.
Stk. 3.
Ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af april måned. Den indkaldes af bestyrelsen med mindst 30 dages varsel ved almindeligt brev eller E-mail til medlemmerne med mindst følgende dagsorden:
1. Valg af dirigent
2. Bestyrelsens beretning
3. Forstanderens beretning
4. Godkendelse af det reviderede regnskab
5. Indkommende forslag
6. Budget og planer for de kommende 2 år
7. Fastsættelse af kontingent
8. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter
9. Valg til Spejderskolefonden, jf. dennes vedtægter
10. Valg af revisor
11. Eventuelt
Stk. 4.
Forslag, som ønskes behandlet på ordinær generalforsamling, skal være skriftligt i hænde senest 1. februar. Forslag sendes til medlemmerne senest 30 dage før generalforsamlingen.
Stk. 5.
Opstilling af kandidater til bestyrelsens medlemmer og suppleanter sker ved skriftlig indstilling og med kandidatens samtykke. Indstilling skal være bestyrelsesformanden i hænde senest 1. februar, og bekendtgøres sammen med indkaldelsen til generalforsamlingen. Såfremt der, ved fristens udløb 1. februar, ikke er opstillet flere kandidater, end der skal vælges, kan der opstilles kandidater på generalforsamlingen.
Stk. 6.
Ekstraordinær generalforsamling afholdes, når et flertal af bestyrelsens medlemmer eller mindst 25 pct. af skolekredsens medlemmer ønsker det. Den indkaldes som ordinær generalforsamling sammen med dagsorden. Forslag, som ønskes behandlet på den ekstraordinære generalforsamling, skal være bestyrelsen skriftligt i hænde senest 21 dage før generalforsamlingen. I øvrigt følges de samme regler om udsendelse, afstemning m.v. som er anført i lovene for ordinær generalforsamling.
Stk. 7.
Beslutninger træffes ved almindelig stemmeflerhed. Generalforsamlingen er beslutningsdygtig, uden hensyn til antal mødte medlemmer, når et flertal af de fremmødte er myndige, jævnfør dog §13.
Stk. 8.
3 medlemmer eller dirigenten kan kræve skriftlig afstemning. Ved personvalg skal afstemningen dog altid være skriftlig.
Stk. 9.
Der føres protokol over det, der foretages og vedtages på general-forsamlingen. Protokollen underskrives af dirigenten og protokolføreren og opbevares på skolen.
§5. Bestyrelsens sammensætning
Stk. 1.
Bestyrelsen består af 7 stemmeberettigede medlemmer, hvoraf 5 vælges på generalforsamlingen af og blandt skolekredsens medlemmer. De 2 medlemmer udpeges af Det Danske Spejderkorps for en 2 årlig periode, i henhold til en samarbejdsaftale. Der udpeger samtidig en suppleant.
Følgende personer kan ikke være medlem af bestyrelsen:
1. Medlemmer af bestyrelsen i fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder, der udlejer ejendomme m.m. til skolen eller kontrollerer udlejer af ejendomme m.m. til skolen.
2. Advokater, revisorer og lignende rådgivere for samt ansatte i fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder, der udlejer ejendomme m.m. til skolen eller kontrollerer af ejendomme m.m. til skolen.
3. Ejer af ejendomme m.m. der udlejes til skolen.
4. Den samme person kan ikke være medlem af bestyrelsen ved to eller flere frie kostskoler inden for samme skoleform.
Stk. 2.
Bestyrelsens medlemmer vælges for 2 år af gangen. 2 medlemmer vælges i lige år, 3 ulige år. Genvalg kan ske, dog kun indtil den pågældende er 63 år; således at ingen kan sidde i bestyrelsen efter det fyldte 65 år. Der vælges hvert år 2 suppleanter.
Stk. 3.
Den af generalforsamlingen valgte bestyrelse kan suppleres med et medlem, der vælges af forældrene for det indeværende skoleår. Forældrene vælger bestyrelsesmedlemmet på et forældremøde, der afholdes senest den 15. september på skolen. For det af forældrene valgte bestyrelsesmedlem er valgperioden sammenfaldende med skoleåret.
Stk. 4.
Medarbejdere og elever ved skolen kan ikke være medlemmer af bestyrelsen eller deltage i valg af medlemmer.
Stk. 5.
Bestyrelsesmedlemmer skal være myndige og have fast bopæl i Danmark eller tilhøre det danske mindretal i Sydslesvig.
Stk. 6.
Hvis et medlem ikke længere opfylder betingelserne for at være medlem, jf. lovens §70 stk. 2 og 3 skal medlemmet udtræde af bestyrelsen. Suppleant indtræder for den pågældende resterende del af valgperioden.
Stk. 7.
Bestyrelsen vælger sin formand og næstformand.